Life coach vam lahko spremeni življenje

Life coach

Izvor besede life coach je metaforično povezan s pojmom kočije, ki neko osebe pelje skozi določen razvojni proces. Učenje life coach tehnik je neke vrste metoda odklepanja potenciala človeka ter učenje s komunikacijo med dvema posameznikoma. Končni rezultat je sposobnost osebe, da samostojno deluje in premaguje izzive na vseh področjih življenja.

Poklic, ki je zadnje čase čedalje bolj priljubljen, je usmerjen v več različnih specializacij. Poznamo torej life coach ali življenjski trener, career coach ali karierni trener, executive coach ali vodstveni trener … Pri tem je potrebno izbrati tistega, ki je terapevtsko potreben za določenega posameznika. Življenjski trener zajema najbolj celosten pristop, saj pomeni razvoj na vseh področjih in konkretizira cilje in praktične korake na posameznikovi poti.

Za koga je primeren in kako poteka?

Za vse osebe, ki se zanimajo za life coach, se najprej naredi uvodni pogovor, nato pa se določi potrebno obliko podpore. Coaching se je razvil iz pozitivne psihologije, kar pomeni, da so njegovi učinki so psihoterapevtski. Sledi določitev časovnega razpona pogovora. Določi jo oseba, ki pride na coaching. Coach pa nato postavlja vprašanja in vodi pogovor na način, da pride do uporabnih rešitev.

Idealen scenarij je, da se osebi sestaneta v živo v istem okolju. Sicer pa je izvedba možna tudi med sprehodom, v pisarni ali preko računalnika. Za uspešen coaching je ključen pogovor, ki je tudi bistven element medsebojnega sodelovanja.

Orodja, ki jih coach uporablja

Life coach je v osnovi oseba, ki posluša in sprašuje drugo osebo, si pro tem kaj zapiše in se trudi slišano strniti v ključne informacije. Če ima oseba, ki je prišla na coaching težave pri komunikaciji, ji lahko ponudi kreativne pripomočke, da se oseba lažje odpre in med pogovorom pride do razjasnitve zadev. To pomeni, da lahko svoj občutek nariše na tablo ali oblikuje, izreže kak kos paprija, plastelina in podobno.

Pri pogovoru se včasih zgodijo premiki in postane cilj drugačen, s čimer ni nič narobe. Če pride vmes do novih spoznanj, se oblikuje tudi nov cilj, ki se mu sledi. Pogovor je prilagajanje in sprotno učenje posameznika o samemu sebi.