Kvalitetno spanje je ključno za dobro počutje

Kvalitetno spanje ima v današnjem načinu življenja ogromen pomen. S kvalitetnim spancem dosežemo, da smo naspani, kar posledično vpliva naše počutje, produktivnost in zbranost v vsakdanjem življenju. Velik vpliv na to, kakšno bo naše spanje ima sigurno vzmetnica na kateri ležimo. Ta mora biti kar se da udobna in prijazna našemu telesu, vendar h kvalitetnemu spancu vpliva tudi mnogo drugih dejavnikov. Kvalitetno spanje nam zagotovi, da se bomo zbudili spočiti in pripravljeni za nov dan in nove izzive.

Na to, kako kvalitetno je naše spanje imajo velik vpliv naše vsakodnevne rutine in navade. Če se boste držali vseh nasvetov, ki vam jih priporočajo strokovnjaki boste dosegli, da bo vaš spanec boljši vi pa se boste zjutraj zbudili naspani in pripravljeni na vaš nov dan. Kvalitetno spanje je tako v vašem življenju izrednega pomena, saj boste zaradi njega dosegli večjo uspešnost na vašem poslovnem področju.

Kvalitetno spanje

Na vaše kvalitetno spanje vplivajo zdrave življenjske navade, torej redni in zdravi obroki, veliko gibanja, uživanje vode, ipd. Nezdrav življenjski slog velikokrat povzroča manjšo kreativnost in razpoloženje za dosego ciljev.

Priporočljivo je, da hodite spat in se zbujate ob isti uri, saj boste tako dosegli, neko rutino vašega telesa, s tem lahko dosežete tudi to, da ne bi več potrebovali budilke, saj bi se vaše telo navadilo časa vstajanja in bi se tako samostojno zbudilo. Daljši spanci za vikend vsekakor niso priporočljivi, saj s tem uničite vašo rutino.

Poleg tega ima na naše spanje velik vpliv tudi svetloba. Če smo izpostavljeni veliki količini svetlobe bo naše telo bolj zbujeno, če pa smo v temi bo postalo zaspano. Razlog za tako počutje je hormon kreatin, ki se izloča ob močni svetlobi. Kvalitetno spanje je torej odvisno od različnih dejavnikov v našem življenju.

Telovadba je nasplošno zelo pomembna za naše telo in tudi za naš spanec. Dokazali so, da imajo ljudje, ki se ukvarjajo s športom pa čeprav so to le sprehodi, boljši in močnejši spanec. Še posebaj je priporočljivo, da se gibljete zunaj, saj boste tako bolj zdravi in sproščeni, vaše telo pa se bo nadihalo svežega zraka in naužilo sonca, ki je še posebno pomemben v našem življenju.

Tudi vaša prehrana ima na kvalitetno spanje večji pomen, kot si mislite. Pomembno je, da se poskušate, posebno ob večerih, kar se da izogibati vnosu najrazličnejših poživil, kot je recimo kofein. Vaši obroki pa naj bodo prilagojeni dnevu, torej zvečer se izogibajte težki hrani in velikim obrokom. Bodite pozorni tudi na količino spite vode. Vodo uživajte skozi cel, pazite le, da je ne boste v večernem času zaužili preveč, saj bi to pomenilo, da boste morali vstati in oditi na stranišče.