Zgodovina in moda oblačil

Dandanes si življenja brez oblačil preprosto ne moremo predstavljati. Nosimo jih praktično celo življenje, saj nas že par minut po rojstvu zavijejo v prvi kos blaga. Torej, kako se je vse skupaj začelo?

Zgodovina in moda oblačil

Vse skupaj se je začelo že v sami prazgodovini, saj so ljudje z kosi blaga izražali čas v katerem živijo. Že v prazgodovini je ljudjem videz zelo pomenil. Sprva so bila oblačila preprosta, saj so posnemali naravo, in oblekli kar so dobili, sčasoma pa so obkele čedalje bolj začele pridobivati na dekorativnosti.

Seveda pa nesmemo pozabiti tudi na spodnje perilo za katero se govori da prvi zametki uporabljanja spodnjic segajo v 16.stoletje, ko si je Katarina Medičejska poenostavila jahanje na konju. Vsekakor pa do 19 stoletja spodnjice sploh niso imele praktičnega pomena, vendar le kulturnega in pa socialnega. V 20.stoletji je postajalo spodnje perilo vse bolj podobno današnjemu. Prišlo je do množične proizvodnje. V tistem času so se ženske začele čedalje bolj posvečati plesu in športnim dejavnostim, zato so nehale nositi steznike in raje uporabile moške spodnje hlače.

Torej oblačila so praktično vse kar pokriva človeško telo. Sama količina oblačil je odvisna od letnega časa in podnebja, včasih tudi iz socialnih vidikov, saj lahko delujejo tudi kot okras.

V sedanjem življenju pa nam noben več ne narekuje(razen določenih verskih skupin katerim  vera zapoveduje drugačna oblačila), ustvarjem imamo svoj slog kateri nam najbolj ustreza, in se z tem tudi ponašamo. Torej, dandanes so kakovostna oblačila narejena iz različnih materialnov, seveda pa moramo paziti tudi na to, kje se bomo gibljali z temi oblačili saj niso vsa oblačila primerna za vsa mesta.

Vedno pa je veljalo pravilo da če se kdo oblači po modi, je to mladina, in prav tako je pri današnji mlajši generaciji. Njihova moda se menja iz leto v leto, še posebaj zdaj, ko lahko nakup opravijo tudi na intenetu in niso samo odvisni od ponudbe lokalnih trgovin.

Dejavnosti katere so nehale nositi stežnike pa so primerna za vsa mesta, prav tako za zunanjo publiko kot notranjo oziroma kakšne večerje z družino ali kaj podobnega