Zakaj so ograje tako pomembne?

Ste kdaj razmišljali kako bi izgledala hiša brez ograj? Predstavljajmo si, da ne bi imeli ograje givos ali katerikoli druge. Naši otroci najbrž ne bi imeli nič proti, saj bi pred hišo imeli več prostora za igro. Za nas starše pa bi to pomenilo 24 ur na dan strahu in neprestanega nadzora nad našimi malčki. Tudi v tem primeru, ko bi šli na stranišče ali pa v kuhinjo nekaj pojesti, bi naš otrok delal lahko kaj mu pade na pamet. Lahko bi šel na balkon in ker ni ograj, padel dol iz petega ali šestega nadstropja. Tudi če bi živeli v hiši in ne bi imeli ograje, bi lahko naš malček brez problemov stekel na cesto in bi posledice v obeh primerih bile katastrofalne. Kaj pa če kmeti ne bi imeli ograj, ki bi varovale živali. Čez nekaj dni bi vse živali zbežale ali pa bi jih pojedle druge živali. Zato vse ograje, ne glede na njihovo barvo, obliko in material iz katerega so narejene, imajo več vlog, od katerih je varnost na prvem mestu.

ograje

Poleg naštetih razlogov, ograje so tako kot meje med državami, meje med posesti. Brez teh, bi bilo ogromno konfliktov, saj bi bilo nemogoče določiti čegav je nek kos zemlje. Včasih so se prav zaradi tega dogajali številni umori, saj se ljudje niso mogli dogovoriti kaj je in kaj ni njihovo. Danes vsaka hiša ima svojo ograjo in tako ohranja svoj teritorij in svojo privatnost. Glede na željeno stopnjo privatnosti in namen, lahko postavimo različne ograje. Lahko so PVC, lesene, aluminijske, kovinske, betonske itd. Vse imajo svojo varnostno, funkcionalno in estetsko vlogo.

Z napredkom gradbeništva in gradbenih materialov, je veliko izboljšana tudi njihova estetska lastnost. Nekoč so bile narejene zgolj iz žive ali pa v najboljšem primeru od kamnov. Danes na hišah in v dvoriščih ponavadi imamo PVC in aluminijske ograje, ki polepšajo prav vsako hišo.