Kako deluje 3D print?

3D print

Z tiskanjem se srečujemo praktično vsak dan. Za klasične tiskalnike verjetno že vsi vemo kako naj bi delovali. Vse več pa je govora tudi o 3D print tiskanju. 3D print nudi številne možnosti tiskanja najrazličnejših zadev.  Z 3D print tiskanjem se tako ustvarja najrazličnejše izdelke iz umetnih mas. Tako se na primer vsakodnevno tiskajo različna vezja za izdelavo elektronskih naprav. Pravzaprav 3D print ponuja tiskanje najzahtevnejših in kompleksnih oblik. 3D print ponuja zelo natančno izdelavo izdelka saj mu s pomočjo računalniških programov določimo zelo natančna navodila za končno izdelavo. Tukaj lahko nastavimo no mikro milimetra natančne izdelke.

V prvi vrsti pa 3D print ponuja predvsem cenovno ugodnejšo izdelavo najrazličnejših izdelkov. Za povezovanje z aparatom, ki ponuja 3D print se uporabljajo najrazličnejši programi za izdelavo, odvisno od tega kako kompleksen je končni izdelek. Aparati so največkrat večjih oblik saj poleg končnih materialov potrebujejo večje skladiščenje najrazličnejših materialov za samo tiskanje. Velika razlika je med klasično kartušo za običajen tiskalnik in posebnimi kartušami z umetnimi masami, ki so nujno potrebne za upravljanje 3d tiska. Tiskalniki, ki ponujajo 3D print so seveda različni in prav tako primerni za ljudi neglede na njihovo poznavanje te najnovejše tehnologije tiskanja. Trg vam tako ponuja tiskalnike že čiste začetnike in za tiste, ki imate precej znanja glede poznavanja 3D printa.

Seveda se aparati pri kompleksnosti izdelav končnih produktov razlikujejo, tako na primer najzahtevnejših izdelkov ne morete opraviti z cenovno ugodnejšim aparatom oziroma z aparatom, ki je namenjen začetnikom. Smernice narekujejo tempo, da se bodo velika podjetja zaradi reorganizacije vse bolj posluževala tiskalnikom z omogočenim 3D print sistemom. Delo, ki ga opravi tiskalnik je kot že rečeno precej učinkovitejše in pojavlja se manj napak. Dobra stran tega je, da bodo delovna mesta še vedno potrebna saj za takim strojem mora biti človeška roka za upravljanje in nadzorovanje delovanja naprave.