Kakšne vrste pasme je labradorec?

labradorec

Ko pomislimo, da za svojo družino iščemo psa, za katerega si želimo da je prijazen do družine, učljiv in hkrati da ponuja nekaj več vsekakor pomislimo na labradorca. Labradorec pa v svoji preteklosti ni sodil zgolj za družinskega psa temveč je njegov izvor precej lovske narave.  Pasma ki smo jo poimenovali labradorec pa nikakor ne izvira iz kraja Labrador temveč prihaja iz Nove Funlandije. Labradorec velja za pasmo, ki je lovcem pomagal pri lovu in kot zanimivost je največkrat sodeloval pri lovu, ki je potekal v vodi. Ko je lovec ustrelil ptico, ki je padla v vodo je labradorec poskrbel, da je odstrel prišel na kopno.

Velja za pasmo, ki je zmožna vleči manjši čoln in celo ribičem pomagati pri lovljenju rib. Žal pa za labradorce ni bilo vedno lahko. v obdobju okoli leta 1800 je pasma labradorec namreč zaradi visokih davkov na pse v Novi Funladiji skoraj izumrla. Takrat so kar nekaj psov pripeljali v Anglijo kjer pa se je pasma razvijala naprej in jo poznamo v tej isti obliki in videzu še danes. Da pa je labradorec tak kot ga poznamo danes so v njegovi zgodovini križali kar nekaj lovskih pasem kot so Španjel in Seter, ki veljata za lovski pasmi. S tem so dobili pasmo ki je plen vedno prinesla in ki je bila zelo željna ukaza lastnika. Gre za pasmo, ki je še danes najbolj pogosta v delu reševalnih psov, prav tako pa pas veliko dresirajo tudi za pse vodnike oziroma spremljevalce. Pred nakupom psa kot je labradorec morate vedeti, da ta pasma potrebuje dolge sprehode in teke. Za njegovo sprostitev mu namenite tudi plavanje.

Labradorec ima namreč v svoji sestavi kar precej značilnosti vodne živali. pri njegovih velikih šapah ima namreč med prsti tudi plavalno kožico njegov rep pa je po obliki zelo podoben vidrinem repu. Zardi dvojnega kožuha, ga v vodi nikakor ne bo zeblo.