Radio je še vedno zelo koristen

Radio nam lahko ponudi podatke, ki niso še na voljo pri drugih medijih. Velikokrat, ko se zgodi nekaj ne predvidljivega bodo radijske postaje prve, ki bodo poročale o dogodku. Bodisi ali je to neurje ali pa nesreča, bo oseba o dogodku najhitreje obveščena preko radija. To je zato, ker se morajo novinarji za druge medije drugače pripraviti. Radijski novinarji pa preprosto prižgejo mikrofone in lahko poroča o dogodku. Pri televiziji se morejo pripraviti kamere, zvočna oprema ter tudi videz poročevalca. Za spletne novice mora oseba napisati vse podatke in šele nato lahko objavi.

Ljudje mogoče med dogodkom izgubijo elektriko ali pa internet, zato nimajo dostopa do tiste vrste novic. Vendar pa lahko preprosto prižgejo radio in izvejo vse pomembne novice. V zelo hudih primerih imajo občine organizirane posebne postaje zaradi hujšega dogodka, kot je hudo neurje ali pa kriza. Zato je najbolje v takih situacijah prisluhniti radijskim postajam, ne glede ali ste v avtu ali pa na poti in poslušati poročila ali pa navodila radijske postaje. Saj to vam lahko reši življenje ali pa vam prizanese s kakšno hudo nesrečo.

radio

Vsaka hiša ima vsaj eno napravo, ki omogoča prisluh radijskim postajam, kjer lahko prisluhnemo novicam ali pa glasbi, ne glede na to, ali je stacionarni radio na elektriko ali pa na baterije. Nekateri radiji so vgrajeni v radijski stolp, ki ima na voljo vse od igranja CD-jev do snemanja zvoka. Starejši stolpi so imeli vgrajene kasetofone ali pa celo predvajalnike plošč. Po navadi so bili stolpi povezani z zvočnim sistemom, ki je bil vgrajen po celotni hiši ali po stanovanju.

Glede frekvenc imajo radiji možnost sprejemanja signalov med frekvencami 88 in 108, najpogosteje so postaje na celih številih. V primeru mnogih postaj je lahko frekvenca na decimalni številki, kot je npr. 102.5. Zaradi množice radio postaj po svetu, je na nekaterih ob mejnih območjih možnost prekrivanja frekvenc. Zato včasih, ko se popeljete ob meji, zaslišite nekakšno motnjo na radijski postaji.

Prvi radijski program je bil izveden okoli leta 1920. Od leta 1920 so se radiji in radijski programi razvijali v takšno obliko, kot jo poznamo danes. Danes imamo možnost poslušanja radijskih programov na skoraj vsaki napravi, od mobitelov do računalnikov. Televizije imajo tudi možnost predvajanja radijskih programov. Pri mobilnih telefonih je za radio treba vklopiti slušalke, saj te delujejo kot antena za pridobivanje radijskih signalov. Radiji so še vedno na široko uporabljeni, saj samo tako lahko prisluhnemo glasbi ali pa novicam brez večjih težav. So tudi zelo ekonomični, saj za delovanje potrebujejo samo navadne AA baterije.