Poročni prstani so odraz ljubezni, zvestobe in pripadnosti

poročni prstani

Se s partnerjem pripravljata na poroko in ravno zdaj delata seznam, kaj vse morata še postoriti in naročiti, da bo poroka res popolna? Obstaja ena ključna zadeva, na katero zagotovo ne smeta pozabiti, in to so poročni prstani. Ti so obvezen element vsake poroke, zato čim prej obiščita zlatarno, da ne bosta na koncu, v vsem stresu in naglici na njih pozabila. To gotovo ne bi bilo prijetno, predvsem pa bi bilo nerodno – bi bila pa to dobra anekdota, ki bi jo lahko pripovedovala svojim otrokom in vnukom. A pustimo šalo na strani in se posvetimo izbiri poročnih prstanov.

Poročni prstani so znak ljubezni, zvestobe in pripadnosti. Zaročenca si ju izmenjata na dan poroke, v cerkvi ali na civilnem obredu, in tako pred vsemi zbranimi ljudmi oznanita, da sta zavezana drug drugemu. Prstana tako nista le navaden kos nakita, ampak imata velik simbolen pomen, za marsikoga je to celo najpomembnejši kos nakita, ki ga bo nosil v svojem življenju. Ker gre za prstane z veliko simbolno vrednostjo, so ti narejeni zelo kakovostno in skrbno, vsak detajl je natančno dodelan, vsi elementi skupaj pa tvorijo celovito enoto. Večina parov se pri izbiri poročnih prstanov odloči tudi za gravuro imen, datuma, citata ali česa podobnega, kar da prstanoma prav posebno noto. Ravno zaradi tega, je vsak komplet poročnih prstanov edinstven in unikaten, saj noben drug par nima enakega – ni to zanimivo?

Iz starih zapisov je razvidno, da so si prstane izmenjavali že v starem Egiptu, je pa upravičeno domnevati, da so to počeli že prej. Logično je, da so se v teku zgodovine spreminjali materiali in motivi na prstanih, saj gre le za odraz tedanjega časa. Poročni prstani so pri večini ljudstev/narodov pomenili, da je ženska s tem postala lastnina moškega – danes na srečo ni več tako, vseeno pa predstavljajo nek drug pomen. Pred 19. stoletjem so prstane večinoma nosile le ženske, danes pa poročni prstan nosita oba spola.