Glivice na nohtih lahko zbijajo samozavest

artroza

Vsakdo se je že kdaj soočal z glivicam ali pa se še vedno. Glivice na nohtih so lahko zelo resen problem, poleg tega pa človeku nekako zbija samozavest. Po navadi glivice na nohtih opazimo kot belo ali rumeno pego pod vrhom nohta. Ne oglašajte in premagajte trdovratne glivce na nohtih s kakšno kremo, kot jo prodajajo na primer na spletni strani Smrekovit, seveda pa imajo v ponudbi še mnogo zdravilnih mazil za ostale probleme.

Glivice na nohtih lahko pridejo v različnih oblikah, nekatere so hujše od drugih, zato je najbolje takoj ko opazimo spremembe ukrepati. Tipi glivic so distalne podnohtne (najpogostejša oblika),  proksimalne bele podnohtne (redka oblika), bele površinske (redka oblika) in še tiste, katere povzročajo kvasovke.

glivice na nohtih

Kako vemo da imamo glivice na nohtih?

Po navadi se glivice zelo hitro opazi, saj se pojavijo barvne spremembe na samem nohtu. Lahko pa jih dokaj hitro zamenjamo za kaj drugega in olj resnega. Nekaj primerov, ki jih lahko tako zamenjamo so torej vdolbine in izbokline, krhki nohti, ki se na koncu cepijo, rdeč ali črn noht zaradi hematoma, zelen noht zaradi bakterij, luknjice in vdolbinice, ter otekanje in rdečina obnohtne kožice.

Poleg tega lahko glivice na nohtih opazimo tudi tako, da noht začne vedno počasneje rasti. Že ob najmanjši spremembi barve je dobro ukrepati, ker se lahko tako okužbe prej rešimo in se izognemo hujšim posledicam.

Koliko časa poteka zdravljenje glivic?

Težko je opredeliti koliko časa se zdravijo glivice na nohtih, saj je vse odvisno od tega kako hitro smo ukrepali. Po navadi zdravljenje traja okoli tri mesece saj v enem mesecu zraste približno 1,5 mm nohta na mesec. Zato, če je prizadeta večja polovica nohta bo trajalo tudi več časa, če pa je okužen cel noht lahko traja do pol leta ali več, da bo popolnoma zdrav.

Kako pride do glivične okužbe?

Najpogosteje se glivice pojavijo pri zdravih ljudeh, kar je zelo čudno. To pa zato, ker so noge dlje časa v stiku z vlago, tam pa se glivice najraje množijo. Po navadi jih najdemo v javnih tuših, skupinskih bazenih in telovadnicah. Same po sebi niso zelo nalezljive, vendar ob daljšem stiku z okuženo osebo ali uporabo istih pripomočkov se lahko hitro preselijo na nas. Eden večjih pobudnikov za nastanek pa so športni copati. Poleg vseh teh dejavnikov ki smo jih našteli, ima oslabljen imunski sistem tudi veliko vlogo, še posebej če ob tem uživamo steroidna zdravila ali pa pride le od starosti.