Dopolnilno oziroma dodatno zavarovanje je nujno potrebno za večjo socialno varnost

Za zdravstveno zavarovanje je v Sloveniji dobro poskrbljeno. Sestavljeno je iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, za katerega uporabljamo tudi izraz dodatno zavarovanje. Obvezno zavarovanje v povprečju krije 70% stroškov zdravljenja, medtem ko dodatno preostalih 30%.

Za obvezno zdravstveno zavarovanje poskrbi delodajalec, medtem ko morate za dodatno zavarovanje poskrbeti sami. Vedeti pa morate, da dodatnega zavarovanje ne morete skleniti brez obveznega. Torej je obvezno zdravstveno zavarovanje pogoj za sklenitev dodatnega zavarovanja. Mnogi zavarovanci so pogosto v dvomu, ali imajo urejeno zavarovanje. V tem primeru lahko podatke kadarkoli preverite v posebni aplikaciji Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

dodatno zavarovanje

Kaj krije dodatno zdravstveno zavarovanje?

Kot smo že zapisali, dodatno zavarovanje krije 30% stroškov zdravstvenih storitev, ki lahko nastanejo kot posledica nezgod ali bolezni. Pri tem gre lahko zgolj za kratek preventivni pregled, ali pa za dolgotrajno zdravljenje, ki lahko traja več let. V tem primeru so stroški zdravljenja lahko tako veliki, da si jih marsikdo ne more privoščiti, s čimer je resno ogrožena socialna varnost.

Ob sklenitvi dodatnega zavarovanje ste lahko popolnoma brez skrbi, če vam zdravnik predpiše recept za zdravilo, medicinsko-tehnični pripomoček ali vas napoti na zahtevne krvne preiskave. V tem primeru vam ne bo potrebno ničesar doplačati. Če vemo, da se doplačila gibajo med 5 in 90% cene, potem si lahko le predstavljate, kakšnim stroškom ste se izognili.

Kdo potrebuje dodatno zavarovanje?

Dodatnega zavarovanja ne potrebujejo otroci, dijaki in študenti do 26. leta starosti. To so starostne skupine, ki imajo obvezno zavarovanje urejeno preko enega od svojih staršev. Dodatno zavarovanje pa je obvezno oziroma nujno potrebno za vse zaposlene osebe, kot tudi brezposelne osebe in študente brez statusa. Ti si ga morajo urediti čim prej po dokončanju študija.

Če so študenti brez prihodkov ali spadajo med socialno ogrožene, potem je najbolje, da se obrnejo na Center za socialno delo, na katerega oddajo prošnjo za plačevanje premije obveznega in dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Za brezposelne osebe velja podobna situacija. Če so brez prihodka ali premoženja je velika verjetnost, da plačevanje zdravstvenega zavarovanja prevzame CSD, v nasprotnem primeru si ga morajo plačevati sami.

Več o dodatnem zavarovanju pa si preberite na spletni strani dopolnilnozavarovanje.si.