Balkonske rože za popestritev vašega balkona ali terase

balkonske rože

Kot že samo ime pove, so balkonske rože namenjene popestritvi samega izgleda domačega balkona ali terase. Poleg tega, da bodo poživile in polepšale zunanji del vaše hiše, bodo njihove pisane barve prijetno vplivale tudi na vaše počutje. Vendar pa je pri tem dobro vedeti, katere vrste rož so sploh primerne za vaš balkon. Nekatere so bolj zahtevne od drugih, saj za uspevanje potrebujejo bistveno več nege in pozornosti ter so tako primerne za tiste bolj vešče lastnike. Če si tudi vi želite poživiti domačo teraso ali balkon, vam bodo nasveti za vzgojo balkonskih rož na Na dlani prišli še kako prav. Zato preverite, katere balkonske rože so najbolj primerne za vas in polepšajte svoj pogled skozi okno.

Najboljše rože za vaš balkon

Ko se odločate za nakup balkonskih rož, še zdaleč ni vseeno, katere kupite. Izbira je odvisna od lege balkona (osojna ali prisojna lega), ujemanja z okolico, potrebni količini zalivanja in ostale nege, ki jo posamezne rastline zahtevajo. Preden izberete točno določeno vrsto, razmislite, koliko časa želite nameniti skrbi za njih, poleg teg pa ne pozabite spregledati dejstva, kako dober vrtnar ste. Zahtevnejše rastline namreč potrebujejo bistveno več kot zgolj zalivanje. Pred nakupom se lahko posvetujete tudi s strokovnjakom, ki vam bo zagotovo dal veliko praktičnih nasvetov za vzgojo in skrb vaših novih balkonskih rož.

Med najpogostejše balkonske rože, ki jih lahko srečamo v številnih slovenskih domovih, so:

  • pelargonije,
  • petunije,
  • begonije,
  • fuksije,
  • vodenke,
  • nageljne,
  • kapucinke in
  • dalije.

Ker pa so se trendi v zadnjih letih precej spremenili, lahko na balkonih in terasah poleg klasičnih vrst srečamo tudi druge, celo neobičajne rastline. Zelo pogosto lahko opazite sončnice, vse več ljudi pa se odloči celo za gojenje zelenjave. Med najbolj priljubljenimi so nedvomno paradižniki, ki še posebej dobro uspevajo na balkonih in terasah z veliko sonca, in različna zelišča, ki se jih s pridom uporablja tudi v kulinariki.