Toplotna črpalka in zanesljivost

toplotna črpalka

Za uporabnika je še kako pomembno zavedanje, da je toplotna črpalka zanesljiva za uporabo. Zanesljivo mora delovati tudi v času najnižjih zimskih temperatur. Toplotna črpalka ima dovolj kakovosten sistem ogrevanja, da v izolirani hiši ni potrebno imeti dodatne peči ali kamina. Toplotna črpalka zagotavlja tako imenovano monovalentno delovanje in popolno udobje.

Dober primer učinkovitega delovanje je Kronotermova geotermalna toplotna črpalka. Po meritvah iz leta 2014 je toplotna črpalka normalno obratovala tudi pri -16°C. Kronotermova toplotna črpalka ima vgrajeno zunanje tipalo za temperaturo, ki lahko uravnava temperaturo glede na zunanje pogoje. Zunanje tipalo deluje tako pri ogrevanju vode kot tudi prostorov. Pri takšnem režimu delovanja je toplotna črpalka bolj enakomerno obremenjena, kar pomeni, da bo posledično vklopov manj, izkoristek pa je večji. Uravnavanje pa je izjemno natančno.

toplotna črpalka

Toplotna črpalka in stroški

Gledano z energetskega stališča je seveda najbolj ugodna toplotna črpalka, tista, ki deluje na podlagi podtalnice. Povprečna letna temperatura podtalnice je +10 °C. Takšna toplotna črpalka ima največji prihranek.

Če ni podtalnice in je na voljo dovolj velika prosta površina zemlje, potem je lahko rešitev toplotna črpalka, ki koristi zemeljsko toploto. Ta vir toplotna črpalka pridobi s polaganjem horizontalnega zemeljskega kolektorja ali vertikalne sonde. Zadnja možnost ogrevanja je toplotna črpalka zrak/voda, ki uporablja zrak, ki ga je na voljo v neomejeni količini.

V primerjavi z radiatorskim ogrevanjem ima toplotna črpalka poleg stroškov še nekaj dodatnih prednosti. Radiator segreje zrak v prostoru, medtem ko toplotna črpalka segreje telo. Toplotna črpalka doseže občutek toplotnega udobja že pri temperaturi, ki je nižja za 2 °C.