Nasveti za pohodništvo

Rekreativno pohodništvo ima dolgo tradicijo na ozemlju Slovenije in ostaja eno izmed najpogostejših načinov rekreacije za povprečnega Slovenca. Kljub temu, da smo že vsi do neke mere izobraženi o pravilih pohodništva, ne more škoditi če nekatere nasvete ponovimo in še enkrat preberemo.

pohodnistvo

  1. Če smo neizkušeni pohodniki začnemo počasi in izberemo manj zahtevne poti, ki smo primerne naši kondicijski pripravljenosti. To pomeni, da ni nujno se takoj odpraviti v hribe, lahko najprej se sprehajamo po ravninskih predelih in šele kasneje napredujemo do hribovitega ter goratega sveta.
  2. Ko izberemo katero pot bomo prehodili, se je pametno predhodno seznaniti s potjo z uporabo spletnih ali fizičnih zemljevidov, da vsaj približno poznamo kraj kjer bomo bili.
  3. Obvezno moramo preveriti kakšno vreme je napovedano za izbrani dan. To je zelo pomembno, ker drugače nas lahko vreme preseneti in ne želimo si biti v naravi brez potrebščin, z neprimerno obutvijo ter obleko. Če bo vreme neprimerno je bolje izlet prestaviti.
  4. Vedno moramo imeti s sabo nekatere nujne potrebščine. To so navigacija (kompas in zemljevid), zaščita pred soncem, dodatna oblačila, svetilka, prva pomoč, pripomoček za ustvarjanje ognja, osnovna orodja (Takšna kot jih na primer najdemo na žepnemu nožičku), hrana, voda in zasilno zaklonišče (šotor…).
  5. Poskrbeti moramo za primerno obutev. Če so naši pohodniški čevlji že stari in jih je potrebno zamenjati, se splača kupiti kvalitetne pohodniške čevlje. Čeprav so takšni čevlji dražji se jih splača kupiti, ker bodo bolj vzdržljivi in bomo v njih lažje hodili. Ne smemo pozabiti na kvalitetne nogavice. Priporočljivo si je obuti dva para nogavic, en tanjši in en debelejši par ter seveda ne smemo pozabiti sabo vzeti dodatne pare nogavic.
  6. Tako kot moramo poskrbeti za primerno obutev, moramo poskrbeti tudi za primerna oblačila. Samo si vzamemo oblačila iz sintetičnega materiala in ne iz bombaža, ker bombaž bolj vpija znoj in bomo imeli hitreje mokro majico. Pametno se je obleci v več plasti oblačil in se potem glede na okoliščine dodatno oblečemo, če je mrzlo, ali slečemo, če je toplo.
  7. Ne smemo si prenatrpati nahrbtnik s stvarmi, ki jih nujno ne potrebujemo. To še posebej velja za nas če nismo vajeni pohodništva in nošenja bremen.
  8. Zapomniti si moramo, da pohodništvo ni dirka. Smisel takšnega izleta v naravo je uživanje. Ni pomemben samo cilj našega izleta, ceniti moramo tudi pot do tam.
  9. Čudovite sprehajalne porti bodo ostale lepe, če bomo za njih primerno skrbeli. To pomeni, da poti ne smemo poškodovati in nikoli ne puščamo smeti v naravi. Vedno si jih spravimo ter jih odvržemo v koš v planinski koči ali v koš v dolini, ko zaključimo izlet.

S pomočjo teh nasvetov boste zagotovo imeli zelo uspešno in varno pohodniško sezono.